F R E I A

F R E I A er et dagligt opdateret informationssystem der sammenkobler information om medicin i graviditeten og gør denne umiddelbar tilgængelige for klinikere.

Introduktion

I Danmark anvender over 40.000 kvinder hvert år medicin i deres graviditeter, desværre ofte på et relativt uoplyst grundlag. Medicin testes ikke på gravide, af gode etiske grunde. Ti år efter ny medicin er kommet på markedet har nedslående 98% af præparaterne stadig en uafklaret sikkerhedsprofil omkring fosterpåvirkning, og kvalificeres ofte alene ved tilfældigt brug af medicin og erfaringer observeret gennem årtier. Denne forsinkelse er et alvorligt problem og en daglig udfordring i klinikken som yderligere udfordres af det store turnover af ny medicin. Konsekvensen bliver et valg mellem at anvende den medicin, den gravide har behov for med fare for at påvirke det ufødte barn, eller at fravælge en gavnlig behandling, for at skåne barnet.

Formål

At få hurtigere vished omkring medicinpåvirkning ved at udvikle et system der kobler oplysninger om indtaget medicin sammen med påvirkninger hos fosteret/barnet, og gøre disse umiddelbar tilgængelige for behandlende læger så snart de forelægger. Målet er, at gravide kan tage så sikker et valg som muligt, når de har behov for medicin i deres graviditet.

Metode F R E I A

Dagligt opdateret system indeholdende alle singleton graviditeter i Region Midtjylland, der forsætter efter 12. graviditetsuge, identificeret i den elektroniske patientjournal (EPJ) og linket på individuelt niveau. Fra EPJ udtrækkes information om medicineksponering, skanningsfund, samt graviditets-, fødsels- og neonatale udfald. Et interface giver adgang til informationer, justering via filtre tillader individuelle opslag, der kan afspejle de klinisk stillede spørgsmål.

Resultater F R E I A

Vi har udviklet et kontinuerlig opdateret informationssystem omhandlende medicinsikkerhed i graviditeten. Aktuelt indeholder systemet 157.000 singleton graviditeter, 255 medicinpræparater og 100 graviditets-, fødsel- og neonatale udfaldsvariabler. Gennem interface er det er bl.a. muligt at filtrerer på tid, trimester for eksponering, genetiske anomalier og gestationsalder for abort eller fødsel. Systemet er blevet inkorporeret på Klinisk Farmakologisk Afdeling AUH, i den eksisterende lægemiddelrådgivning omhandlende medicinanvendelse i graviditeten.

Perspektiver F R E I A

Det unikke informationssystem leverer opdaterede data til direkte brug i klinikken uden store forsinkelser.  

Perspektivet er et nationalt redskab. Den udviklede datamodel og underliggende data kan potentielt udgøre rygraden i fremtidige overvågningssystemer både nationalt og internationalt.